Spataderen

Overzicht spataderen

Bent u benieuwd wat de oorzaak is van die verdraaide, uitpuilende aderen in uw benen en hoe u deze kunt behandelen? We begeleiden u stapsgewijs door het traject van diagnose tot behandeling, zodat u elke fase van het traject begrijpt. Of u nu verlichting zoekt van ongemak of streeft naar cosmetische verbetering, dit artikel is uw essentiële informatiebron voor alles wat met spataderen te maken heeft. Ontdek samen met ons het pad naar gezondere aderen en een verbeterd welzijn.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn vergrote, verdraaide aderen die vaak in de benen voorkomen. Ze ontstaan wanneer de kleppen in de aderen, die normaal gesproken ervoor zorgen dat het bloed naar het hart stroomt, zwak worden of beschadigd raken. Deze zwakte zorgt ervoor dat bloed zich ophoopt in de aderen, wat leidt tot zwelling en het karakteristieke verwrongen, uitpuilende uiterlijk. Vaak blauw of donkerpaars, deze aderen kunnen ongemak veroorzaken en zijn niet alleen een cosmetisch probleem. Risicofactoren zijn onder meer veroudering, langdurig staan, zwaarlijvigheid, zwangerschap en genetica. Hoewel ze soms om esthetische redenen worden behandeld, kan het aanpakken ervan ook symptomen zoals pijn, zwelling en vermoeidheid in de benen verlichten.

In de volgende paragrafen leert u meer over spataderen en hoe deze gemakkelijk kunnen worden behandeld

Oorzaken

Spataderen ontstaan als er te veel druk is in de aderen in uw benen, die alleen bedoeld zijn om lage druk aan te kunnen. Er zijn een paar redenen waarom dit kan gebeuren:

 1. Verstopping in diepe aderen: Dit wordt vaak veroorzaakt door een diepe veneuze trombose (DVT). DVT kan optreden na een operatie, als u lange tijd in bed moet blijven omdat u ziek bent, of als uw beenbeweging beperkt is, bijvoorbeeld wanneer u na een pauze in het gips zit. Soms kan een DVT de kleppen in uw diepe aderen beschadigen, wat moeilijk te repareren kan zijn.
 2. Zwakke kuitspieren: Als uw kuitspieren erg zwak zijn, kan dit leiden tot problemen met uw aderen. Dit komt omdat uw kuitspieren helpen het bloed door uw aderen te pompen. Als ze zwak zijn, kunnen ze dit werk niet goed doen, en dit kan er ook voor zorgen dat de kleppen in je aderen defect raken.
 3. Klepproblemen: De meest voorkomende oorzaak van spataderen en veneuze insufficiëntie is wanneer uw aderen niet goed werken. Dit kan komen door:
  • Genetische problemen met de kleppen
  • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap
  • Schade aan de aderen
  • DVT
  • Ouder worden (hoewel mensen van elke leeftijd spataderen kunnen krijgen)
  • Overgewicht hebben
  • Banen waarbij je veel staat zonder veel te bewegen, of waarbij je zwakke kuitspieren hebt

Lees meer over de oorzaken van spataderen

Symptomen

Spataderen kunnen veel problemen in uw benen veroorzaken, zoals zwelling, jeuk, pijn, het gevoel alsof uw benen niet stil blijven staan en huidproblemen zoals spateczeem. Ze kunnen soms bloeden, vooral bij oudere mensen, zelfs na een kleine verwonding. Deze aderen kunnen ook leiden tot huidbeschadiging en, in sommige gevallen, pijnlijke open zweren die lang nodig hebben om te genezen als ze niet goed worden behandeld.

Mensen met spataderen ervaren vaak een aantal van deze problemen. Velen realiseren zich pas hoeveel last ze van hun aderen hebben nadat ze de behandeling hebben ondergaan en merken een grote verbetering in hoe hun benen aanvoelen – alsof ze een nieuw paar benen krijgen!

Het is om drie belangrijke redenen belangrijk om spataderen niet te negeren:

 1. Ze zien er slecht uit. Veel mensen schamen zich voor het uiterlijk van hun aderen en laten hun benen liever niet zien, zelfs niet aan hun partners. Dit kan hen ervan weerhouden om te genieten van sport, vakanties en andere leuke activiteiten. Voor sommigen, zoals acteurs en modellen, kan het zelfs hun baan beïnvloeden. De meeste mensen zijn erg tevreden over hoe hun benen er uitzien na de behandeling.
 2. Ze veroorzaken ongemak. De pijn en het ongemak van spataderen zijn niet rechtstreeks afkomstig van de aderen zelf, maar van de druk die ze veroorzaken. Veel mensen hebben last van symptomen zoals vermoeide benen, jeuk, kloppend gevoel, rusteloosheid en pijn. Deze worden meestal snel beter na behandelingen zoals EVLA en RFA.
 3. Ze kunnen leiden tot ernstige huidproblemen en zweren. Niet iedereen met spataderen krijgt zweren, maar veel beenulcera ontstaan door dezelfde problemen die spataderen veroorzaken. Het behandelen van de aderen kan het risico op beenulcera aanzienlijk verminderen.

Weet u niet zeker of u spataderen heeft? Lees hier meer

Extra informatie

Begin aan een dieper onderzoek naar spataderen via ons uitgebreide archief met artikelen. We bieden een schat aan informatie, waarbij we dieper ingaan op elk aspect van deze veelvoorkomende aandoening. Onze collectie omvat een breed scala aan onderwerpen, van gedetailleerde uitleg over de oorzaken en risicofactoren van spataderen tot inzichten in de nieuwste behandelingsopties en levensstijlaanpassingen voor het beheersen van symptomen. Of u nu advies zoekt over preventie, nieuwsgierig bent naar de nieuwste medische ontwikkelingen, of geïnteresseerd bent in het begrijpen van de dagelijkse gevolgen van deze aandoening, ons rijke archief is een uitgebreide bron voor iedereen die zijn kennis over spataderen wil uitbreiden. Ontdek met ons de vele facetten van dit intrigerende vasculaire probleem.

Lees meer in ons artikelarchief

Voor en na afbeeldingen

Uw weg naar gezonde benen

Bij Vaatzorgkliniek bieden we een gestroomlijnde en patiëntgerichte aanpak voor de behandeling van spataderen, waarbij we bij elke stap comfort en effectiviteit garanderen. Ons behandeltraject bestaat uit drie belangrijke fasen: consultatie, behandeling en controle. Met ons toegewijde team en uitgebreide traject willen we u begeleiden naar verlichting van spataderen en een betere vasculaire gezondheid.

1. Consultatie

Eerste consultatie en diagnose: Uw reis begint met een uitgebreid consult, waarbij onze experts uw toestand zullen beoordelen. Met behulp van een duplex-echografie stellen wij nauwkeurig de ernst en bijzonderheden van uw spataderen vast. Hierdoor kunnen we de aderen gedetailleerd analyseren en een behandelplan op maat opstellen.

Leer hier veel meer

2. Behandeling

Gepersonaliseerde behandeling: Op basis van uw unieke diagnose gaan we verder met de meest effectieve behandelingsopties. Ons assortiment procedures, geselecteerd om aan uw specifieke behoeften te voldoen, heeft tot doel de beste resultaten te leveren met minimaal ongemak. Of het nu gaat om sclerotherapie, laserbehandelingen of andere geavanceerde technieken, ons doel is om de oorzaak van uw spataderen efficiënt en veilig aan te pakken.

Leer hier veel meer

3. Controle

Controle na de behandeling: Indien nodig kunnen we een vervolgafspraak plannen om er zeker van te zijn dat alles geneest zoals verwacht. Deze stap is vaak niet noodzakelijk, maar kan u geruststellen als u vragen en/of opmerkingen heeft

Leer hier veel meer

Behandelmethoden

Bij Vaatzorgkliniek zijn we toegewijd aan het bieden van geavanceerde en effectieve oplossingen voor spataderen. Ons assortiment behandelingsprocedures is ontworpen om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften en ernst van deze aandoening, zodat elke patiënt gepersonaliseerde zorg krijgt.

Ons team van specialisten begeleidt u graag bij deze opties, zodat u zeker weet dat u de meest geschikte behandeling voor uw spataderen krijgt. Met onze expertise en ultramoderne procedures streven wij ernaar comfort, zorg en effectieve resultaten te leveren.

Hier vindt u een overzicht van onze primaire behandelmogelijkheden.

Ontvang onze brochure

Download nu uw gratis brochure en zeg vaarwel tegen uw spataderen

Kom meer te weten over Vaatzorgkliniek, spataderen, draadaderen, hun oorzaken, symptomen en behandelingsopties.
Nu downloaden
Prijzen

Prijzen voor
onverzekerde zorg

Voor behandelingen die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar gelden onderstaande prijzen
Behandeling
Behandeling
Endoveneuze lasertherapie (EVLT)*
EVLT (of EVLA) is een intraveneuze lasertherapie die wordt gebruikt om de stamaderen te behandelen die insufficiënt zijn.
€1.499 - 2.199
Flebectomie (Müller)
Flebectomie (Müller) is een methode om zieke en gekronkelde aderen te verwijderen via kleine incisies onder plaatselijke verdoving.
€499 - 1.299
Sclerotherapie (per behandeling)
Schuimschlerotherapie is een techniek waarbij schuim in de zieke aderen wordt gespoten waardoor ze sluiten. De techniek kan worden gebruikt voor spataderen en beenvaatjes. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig voor een bevredigend resultaat.
€349 - 499

*Kan worden vergoed door verzekerde zorg

Consult
€345
Geen verborgen kosten*
Een afspraak maken
Met behulp van een duplex echografie kunnen we de ernst en de specifieke kenmerken van je spataderen nauwkeurig vaststellen.
Echografie
Behandelplan op maat
Vaste behandelingsprijs
1 op 1 tijd met uw chirurg
4.9 beoordeling
Voor en na foto's

Resultaten van eerdere patiënten die we hebben geholpen

Sofie
"De algemene indruk was erg goed. Ik voelde me heel veilig tijdens het hele behandelingsproces".
Evi
"Je krijgt hier een zeer goede behandeling en tijdens het consult en het behandelingsproces voelde ik me erg welkom".
Annemiek
"Nu kan ik weer fulltime werken en wandelen, wat ik sinds de zomer niet meer heb gedaan. Nu begint een nieuw leven".
Meer patiënt verhalen
Tevreden patiënten
35.000+ Succesvolle behandelingen
52 Top vaatchirurgen
37 Professionele klinieken
Onze wachttijden

0-3 weken

Leer meer over spataderen

Artikelen