Spataderen

Spataderen symptomen

Spataderen zijn niet alleen een cosmetisch probleem; ze kunnen ook lichamelijk ongemak veroorzaken en wijzen op problemen met de bloedsomloop. Je bewust zijn van de symptomen is belangrijk voor een vroegtijdige herkenning en behandeling. Hier zijn de belangrijkste symptomen van spataderen waar je op moet letten.
Symptomen waar je op moet letten
 • Zichtbare aderen
  Spataderen zijn vaak groot, opvallend en zichtbaar op het huidoppervlak. Ze kunnen donkerpaars of blauw lijken en er gedraaid en touwachtig uitzien. Deze aderen komen vaker voor op de benen door de druk van staan en lopen.
 • Pijn en zwaar gevoel
  Mensen met spataderen beschrijven vaak een gevoel van zwaarte of doffe pijn in hun benen. Dit ongemak is meestal meer merkbaar na lang staan en kan gedeeltelijk worden verlicht door de benen omhoog te leggen.
 • Pijn na zitten of staan
  Langdurig zitten of staan kan het ongemak veroorzaakt door spataderen vergroten. De pijn is vaak het gevolg van een verhoogde druk in de aderen door de zwaartekracht en een gebrek aan beweging.
 • Jeuk
  Jeuk rond spataderen komt vaak voor en kan heel vervelend zijn. Deze jeuk komt niet alleen door de aderen zelf, maar ook door de huidveranderingen en ontstekingen die gepaard kunnen gaan met spataderen.
 • Zwelling
  Opgezwollen enkels en voeten kunnen voorkomen, vooral na een dag lang zitten of staan. Dit gebeurt omdat de verminderde circulatie in de spataderen leidt tot vochtophoping in de onderste ledematen.
 • Spierkrampen en rusteloosheid
  Spierkrampen, vooral 's nachts, en een gevoel van rusteloosheid in de benen zijn symptomen die sommige mensen met spataderen ervaren. Dit kan het gevolg zijn van de slechte bloedcirculatie die de spier- en zenuwfunctie in de benen beïnvloedt.
 • Huidveranderingen
  Na verloop van tijd kan de huid rond spataderen dun, droog en verkleurd worden. In ernstigere gevallen kan een langdurige slechte doorbloeding leiden tot spatadereczeem, pigmentveranderingen of zelfs zweervorming, vooral rond de enkels.
 • Bloeden
  Aderen dicht bij de huid kunnen soms barsten, wat een kleine bloeding veroorzaakt. Dit kan spontaan gebeuren of als gevolg van een kleine verwonding. De huid boven de aderen wordt erg dun en kwetsbaar, waardoor deze gevoeliger is voor verwondingen.
Vergeet niet dat niet iedereen met spataderen al deze symptomen zal ervaren. In sommige gevallen veroorzaken spataderen weinig of geen symptomen, behalve dat ze opvallen door hun opvallende uiterlijk. Als je last hebt van ongemak of andere symptomen die geassocieerd worden met spataderen, is het een goed idee om Vaatzorgkliniek te raadplegen voor advies en mogelijke behandelingsopties. U krijgt een volledige diagnose tijdens een consult met een van onze chirurgen. Boek hier een consultatie

De meestgestelde vragen

Vind antwoorden op al je vragen over veelvoorkomende symptomen van spataderen.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van spataderen?
keyboard_arrow_down
Overerving is de meest voorkomende oorzaak van spataderen en spataderen zijn voor bijna 100 procent erfelijk. Naast erfelijkheid worden spataderen ook vaak veroorzaakt door roken, overgewicht, inactiviteit en zwangerschap.
Kunnen spataderen pijn of krampen in de benen veroorzaken?
keyboard_arrow_down
Ja, spataderen kunnen pijn of een zwaar gevoel in de benen veroorzaken, wat gepaard kan gaan met spierkrampen. De pijn wordt meestal erger als je langere tijd zit of staat.
Veroorzaken spataderen huidveranderingen?
keyboard_arrow_down
In meer gevorderde gevallen kunnen spataderen leiden tot huidveranderingen. Deze veranderingen omvatten het dunner worden van de huid, ontstekingen, afschilfering en zelfs de ontwikkeling van veneuze zweren, vooral rond de enkels.
Is het normaal dat spataderen jeuken?
keyboard_arrow_down
Ja, jeuk is een veelvoorkomend symptoom bij spataderen. Deze jeuk is vaak het gevolg van de verhoogde druk in de aderen en kan gepaard gaan met een branderig gevoel.
Kunnen spataderen leiden tot zwelling in de benen?
keyboard_arrow_down
Spataderen kunnen inderdaad leiden tot zwelling, vooral in de enkels en voeten. De zwelling is meestal erger aan het einde van de dag of na langdurig zitten of staan.
Een afspraak maken
Boek een consult bij de dichtstbijzijnde kliniek.
Ontvang onze brochure

Download nu uw gratis brochure en zeg vaarwel tegen uw spataderen

Kom meer te weten over Vaatzorgkliniek, spataderen, draadaderen, hun oorzaken, symptomen en behandelingsopties.
Nu downloaden
Prijzen

Prijzen voor
onverzekerde zorg

Voor behandelingen die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar gelden onderstaande prijzen
Behandeling
Behandeling
Endoveneuze lasertherapie (EVLT)*
EVLT (of EVLA) is een intraveneuze lasertherapie die wordt gebruikt om de stamaderen te behandelen die insufficiënt zijn.
€1.499 - 2.199
Flebectomie (Müller)
Flebectomie (Müller) is een methode om zieke en gekronkelde aderen te verwijderen via kleine incisies onder plaatselijke verdoving.
€499 - 1.299
Sclerotherapie (per behandeling)
Schuimschlerotherapie is een techniek waarbij schuim in de zieke aderen wordt gespoten waardoor ze sluiten. De techniek kan worden gebruikt voor spataderen en beenvaatjes. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig voor een bevredigend resultaat.
€349 - 499

*Kan worden vergoed door verzekerde zorg

Consult
€345
Geen verborgen kosten*
Een afspraak maken
Met behulp van een duplex echografie kunnen we de ernst en de specifieke kenmerken van je spataderen nauwkeurig vaststellen.
Echografie
Behandelplan op maat
Vaste behandelingsprijs
1 op 1 tijd met uw chirurg
4.9 beoordeling
Voor en na foto's

Resultaten van eerdere patiënten die we hebben geholpen

Sofie
"De algemene indruk was erg goed. Ik voelde me heel veilig tijdens het hele behandelingsproces".
Evi
"Je krijgt hier een zeer goede behandeling en tijdens het consult en het behandelingsproces voelde ik me erg welkom".
Annemiek
"Nu kan ik weer fulltime werken en wandelen, wat ik sinds de zomer niet meer heb gedaan. Nu begint een nieuw leven".
Meer patiënt verhalen
Tevreden patiënten
35.000+ Succesvolle behandelingen
52 Top vaatchirurgen
37 Professionele klinieken
Onze wachttijden

0-3 weken

Leer meer over spataderen